Nejjednodušší bývá občas nejlepší. Kefírová bábovka splňuje toto pravidlo na 100 %. Miluju její nekomplikovanou a rychlou přípravu a hlavně chuť. Díky kefíru je bábovka maximálně vláčná, což ocení všichni odpůrci dusivek.

Zkuste náš oblíbený recept, slibuju jen úspěch a spokojenost.


Co potřebuju?

Na odměřování používám hrnek o objemu 300 ml

  • 1 hrnek kefíru
  • 2 vajíčka
  • 0,5 hrnku oleje (já používám kvalitní řepkový)
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 1,75 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • olej na vymazání a krupičku/hrubou mouku na vysypání formy

Jak peču?

  1. Kefír a vajíčka vyndám hodinu před pečením z lednice a dám na linku.
  2. Formu na bábovku pečlivě vymažu olejem a vysypu krupičkou.
  3. Troubu předehřeju na 175 stupňů.
  4. Do mísy dám všechny suroviny kromě kakao. Vymíchám metlou hladké těsto.
  5. 2/3 těsta vliju do formy. Do zbylé části těsta přimíchám kakao. Kakaové těsto naliju na světlé. Mohu lehce ve formě promíchat.
  6. Peču cca 45 minut. Před vyndáním z trouby ověřím propečenost vpíchnutím špejle do bábovky, pokud je suchá, je hotovo.
  7. Bábovku nechám chvíli vychladnout ve formě a pak opatrně vyklopím a nechám dovychladnout na mřížce.

Doba přípravy
10 minut

Doba pečení
45 minut při 175 stupních

Forma na pečení
Já používám tuto formu