Na Velikonoce vždycky peču beránka a mazance. To je prostě klasika, bez kterých nejsou ty pravé Velikonoce. Osobně svátky jara zas tak neprožívám, naopak jsem je v dětství vůbec neměla ráda (dámy, víme proč :)), ale teď jsou skvělou příležitostí si něco dobrého upéct.

Původně jsem chtěla upéct klasického mazance, ale protože z kynutého těsta mi vzejdou vždycky takoví giganti, tak jsem jednoho giganta rozčtvrtila, vlastně rozpustila, na mini (anebo spíš midi) mazance.

A až vás přestanou mazance bavit mazat si je jen tak s máslem, tak si z nich udělejte francouzské tousty.

Co potřebuju?

Kvásek

  • 21 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce mouky
  • 50 ml mouky

Těsto

  • 100 g másla
  • 60 ml mléka
  • 50 g rozinek
  • 20 ml rumu
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 vejce (1 do těsta a 1 na potření)
  • 60 g cukru
  • špetka soli
  • 50 g plátkových mandlí

Jak peču?

1.
Rozinky si dám do misky a zaliju rumem. Ideálně nachám rozinky nasávat přes noc.

2.
Založím si kvásek – lehce si ohřeju mléko, do kterého rozdrobím droždí, přidám cukr a zasypu moukou. Nádobu s kváskem překryju utěrkou a dám na teplé místo tak na dvacet minut vzejít.

3.
Ohřeju si mléko do těsta a společně s ním rozpustím i máslo. Nechám trochu zchladnout.

4.
Do větší mísy si proseju obě mouky, přisypu cukr, špetku soli, vliju zchladlé mléko s máslem, rozklepnu jedno vejce a nakonec i doprostřed vliju vzešlý kvásek.

5.
Pomocí vařečky vypracuju pružné a nelepivé těsto. Chce to sílu a pár minut trpělivosti. Pokud máte robota s nástavcem typu hák, tak jej použijte.

6.
Do vypracovaného těsta ještě zapracuju rozinky, lehce pomoučím a mísu zakryju utěrkou a dám na 2 hodiny kynout.

7.
Troubu si předehřeju na 160 stupňů.

8.
Těsto si rozdělím na 6 stejně velkých dílů. Mně vyšel jeden kousek na cca 125 g.

9.
Z každého kousku vytvaruju kouli, kterou položím na plech s pečicím papírem.

10.
Budoucí mini mazance nechám ještě půl hodiny kynout pod utěrkou.

11.
Před pečením je potřu rozšlehaným vejcem a štědře zasypu mandlemi.

12.
Peču asi 30 minut. Podávám je k snídani s máslem a dobrou marmeládou.