Na Velikonoce vždycky peču beránka a mazance. To je prostě klasika, bez kterých nejsou ty pravé Velikonoce. Osobně svátky jara zas tak neprožívám, naopak jsem je v dětství vůbec neměla ráda (dámy, víme proč :)), ale teď jsou skvělou příležitostí si něco dobrého upéct.
Původně jsem chtěla upéct klasického mazance, ale protože z kynutého těsta mi vzejdou vždycky takoví giganti, tak jsem jednoho giganta rozčtvrtila, vlastně rozpustila, na mini (anebo spíš midi) mazance.
A až vás přestanou mazance bavit mazat si je jen tak s máslem, tak si z nich udělejte francouzské tousty.
Co potřebuju?
Kvásek
- 21 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce mouky
- 50 ml mouky
Těsto
- 100 g másla
- 60 ml mléka
- 50 g rozinek
- 20 ml rumu
- 250 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 2 vejce (1 do těsta a 1 na potření)
- 60 g cukru
- špetka soli
- 50 g plátkových mandlí
Jak peču?
1.
Rozinky si dám do misky a zaliju rumem. Ideálně nachám rozinky nasávat přes noc.
2.
Založím si kvásek – lehce si ohřeju mléko, do kterého rozdrobím droždí, přidám cukr a zasypu moukou. Nádobu s kváskem překryju utěrkou a dám na teplé místo tak na dvacet minut vzejít.
3.
Ohřeju si mléko do těsta a společně s ním rozpustím i máslo. Nechám trochu zchladnout.
4.
Do větší mísy si proseju obě mouky, přisypu cukr, špetku soli, vliju zchladlé mléko s máslem, rozklepnu jedno vejce a nakonec i doprostřed vliju vzešlý kvásek.
5.
Pomocí vařečky vypracuju pružné a nelepivé těsto. Chce to sílu a pár minut trpělivosti. Pokud máte robota s nástavcem typu hák, tak jej použijte.
6.
Do vypracovaného těsta ještě zapracuju rozinky, lehce pomoučím a mísu zakryju utěrkou a dám na 2 hodiny kynout.
7.
Troubu si předehřeju na 160 stupňů.
8.
Těsto si rozdělím na 6 stejně velkých dílů. Mně vyšel jeden kousek na cca 125 g.
9.
Z každého kousku vytvaruju kouli, kterou položím na plech s pečicím papírem.
10.
Budoucí mini mazance nechám ještě půl hodiny kynout pod utěrkou.
11.
Před pečením je potřu rozšlehaným vejcem a štědře zasypu mandlemi.
12.
Peču asi 30 minut. Podávám je k snídani s máslem a dobrou marmeládou.