Nevím proč, ale kynuté těsto vnímám jako luxusní. Možná proto, že mu člověk musí věnovat čas. Kynutí moc neurychlíte. Ruční propracovaní je pořádná makačka. A možná proto taky peču častěji bábovky než kynuté buchty, že :-).

Zpátky k babce. Už jsem ji párkrát pekla a vždy měla úspěch. Je skvělé, jak si můžete hrát s náplněmi. Skvělá je skořicová, čokoládová s ořechy. V mé oblíbené pekárně Pec nám spadla mají například s bílou čokoládou a pistáciemi. Já ji tentokrát naplnila mákem, spoustou máku, protože i když je těsto dobré, náplň je náplň.


Co potřebuju?

Na kynuté těsto

  • 100 ml mléka
  • 21 g droždí (půlka kostky)
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g hodně měkkého másla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 0,5 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 320 g hladké špaldové mouky

Na makovou náplň

  • 200 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 100 g rybízové anebo jiné výrazné marmelády
  • 30 ml javorového sirupu na dokončení

Jak peču?

1.
Nejprve si připravím kvásek. Droždí rozdrobím do teplého mléka (kolem 40 stupňů), přidám cukr a zasypu 1 lžící mouky. Nádobu překryju utěrkou dám kynout na 15 minut na teplé místo.

2.
Pustím se do přípravy náplně. Mák smíchám s mlékem a svařím na hustou náplň. Vařím na nízký stupeň tak 15 minut a občas míchám.

3.
Po svaření máku přidám cukr a ochutím rumem. Nechám zcela vychladnout.

4.
Do velké mísy dám mouku, skořici a sůl. Promíchám. Uprostřed udělám důlek, kam dám měkké máslo, vejce, žloutek a vyběhlý kvásek.

5.
Postupně vařečkou zapracuju všechny tekuté suroviny do mouky a alespoň 5 minut hnětu vařečkou, dokud těsto není kompaktní, nelepí se a je vláčné. S robotem to půjde o dost lépe, ale zase to nemůžete počítat jako fitko.

6.
Překryju utěrkou a dám kynout na teplé místo tak na 1,5 hodiny (dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem).

7.
Vykynuté těsto přenesu na pomoučený vál anebo pracovní plochu. Rukou zplácnu a válečkem rozválím na obdélník o délce 50 cm a výšce kolem 30 cm.

8.
Celý obdélník (kromě úplných okrajů) potřetu makovou náplní a na ni ještě dám vrstvu marmelády. Zaroluju do válečku.

9.
Váleček podélně rozříznu a konce začnu motat ideálně tak, aby řez s náplní byl vždy nahoře.

10.
Motanec zcuknu a opatrně přenesu do pečicím papírem vyložené obdélníkové formy na chlebíček. Nechám ještě kynout tak 30 minut. A zatím si předehřeju troubu na 170 stupňů.

11.
Chlebíček peču 50–60 minut. Po upečení ještě zakápnu javorovým sirupem. Chuťově je nejlepší se do něj pustit hned (ale pozor na bolavé břicho), esteticky je vhodnější nechat vychladnout.